Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-01-2016 | Casuïstiek

‘Eetbare’ abrikozenpitten

Auteurs: Sophie Brinkhorst, prof.dr. Catherijne Knibbe, dr. Erik van Maarseveen, Charlotte Mackaij-Staal, Niels Plantenga, Jarmo Hunting

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 1/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Cyanide is een sterkwerkend gif dat in gebonden toestand voorkomt in vele zaden en planten, waaronder bittere amandelen en abrikozenpitkernen.2 Tevens is het een chemische verbinding die in de industrie en huishoudelijke producten voorkomt.3 Sinds 2006 waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de consumptie van deze onschuldig ogende abrikozenpitkernen.
Literatuur
2.
go back to reference NVWA. Risico’s van blauwzuur in abrikozenpitten en bittere amandelen. Utrecht: NVWA, 2007. NVWA. Risico’s van blauwzuur in abrikozenpitten en bittere amandelen. Utrecht: NVWA, 2007.
5.
go back to reference RIVM. Risicobeoordeling inzake cyanogene glycosiden in abrikozenpitten. Bilthoven: RIVM, 2006. RIVM. Risicobeoordeling inzake cyanogene glycosiden in abrikozenpitten. Bilthoven: RIVM, 2006.
6.
go back to reference Seghers L, Wahlenberg-van Veen M, Salome J, Hamberg P. Cyanide intoxication by apricot kernel ingestion as complimentary cancer therapy. Neth J of Medicine 2013;71:496-8. Seghers L, Wahlenberg-van Veen M, Salome J, Hamberg P. Cyanide intoxication by apricot kernel ingestion as complimentary cancer therapy. Neth J of Medicine 2013;71:496-8.
7.
go back to reference Moertel CG, Fleming TR, Rubin J, Kvols LK, Sarna G, Koch R, et al. A clinical trial of amygdalin (Laetrile) in the treatment of human cancer. N Engl J Med 1982;306:201-6.PubMedCrossRef Moertel CG, Fleming TR, Rubin J, Kvols LK, Sarna G, Koch R, et al. A clinical trial of amygdalin (Laetrile) in the treatment of human cancer. N Engl J Med 1982;306:201-6.PubMedCrossRef
8.
go back to reference RIVM. Risicobeoordeling inzake cyanogene glycosiden in abrikozenpitten. Bilthoven: RIVM, 2006. RIVM. Risicobeoordeling inzake cyanogene glycosiden in abrikozenpitten. Bilthoven: RIVM, 2006.
Metagegevens
Titel
‘Eetbare’ abrikozenpitten
Auteurs
Sophie Brinkhorst
prof.dr. Catherijne Knibbe
dr. Erik van Maarseveen
Charlotte Mackaij-Staal
Niels Plantenga
Jarmo Hunting
Publicatiedatum
01-01-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 1/2016
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-016-0013-4