Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2008 | Boek

Evidence based diëtetiek

Redacteuren: M. Former-Boon, J. J. van Duinen, Msc

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Evidence–based medicine is inmiddels binnen de medische wereld een geaccepteerd begrip, maar ook in de verpleegkunde, fysiotherapie, logopedie, psychotherapie en diëtetiek wordt steeds meer op deze manier gewerkt. Cliënten, werkgevers, zorgverzekeraars en overheid stellen eisen aan de werkwijze van de diëtist. Diëtisten moeten meer dan voorheen resultaatgericht kunnen handelen en het handelen moet wetenschappelijk verantwoord zijn, overdraagbaar en transparant voor een ander. Zij moeten zorgvuldig beslissingen nemen die zoveel mogelijk evidence–based zijn en op basis van de eigen kennis en praktijkervaringen gericht op de wensen en behoeften van de cliënt.Evidence–based diëtetiek besteedt aandacht aan de achtergronden van evidence–based handelen, aan het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke literatuur en het beoordelen van de kwaliteit van de onderzoeksgegevens. En hoe wetenschappelijke uitkomsten vertaald kunnen worden naar de dagelijkse praktijk. Stapsgewijs wordt duidelijk gemaakt hoe u artikelen op internet kunt opzoeken en hoe de artikelen op kwaliteit kunnen worden getoetst. Aan de hand van casuïstiek en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk hoe de informatie uit artikelen in de praktijk kunnen worden ingezet.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze
De diëtetiek is een vakgebied dat continu in beweging is. Nieuwe inzichten op het gebied van voeding en ziekte, voorlichtingstechnieken en anamnesemethoden hebben tot gevolg dat een diëtist zich regelmatig moet bijscholen. Sinds een aantal jaren is hier een dimensie bijgekomen: het evidence-based werken. Evidence-based werken wordt wel omschreven als een kritische blik op het eigen handelen: u afvragen waarom u bepaalde behandeldoelen stelt, welke behandelingen u kiest, welk effect uw behandeling heeft, en hoe u uw behandelingen kunt verbeteren. Het stellen van de juiste vragen en het zoeken naar betrouwbare antwoorden in evidence-based richtlijnen of in wetenschappelijke artikelen zijn onderdelen van evidence-based werken waar in dit boek aandacht aan besteed wordt. Waar nodig wordt ingegaan op vaardigheden die nodig zijn, zoals het gebruik van zoekprogramma's op internet, het gebruik van rekenprogramma's zoals Excel en kennis van statistiek.
N. M. de Roos, P. J. M. Weijs
2. Evidence-based diëtetiek: stap voor stap
Evidence-based werken omvat meer dan het lezen van wetenschappelijke artikelen. Het is het verlenen van kwalitatief hoogstaande zorg waarbij steeds de vraag gesteld wordt of de juiste zorg aan de juiste cliënt gegeven wordt. Hierbij worden vakkennis, voorkeuren (van diëtist en cliënt) en wetenschappelijke informatie gecombineerd.
N. M. de Roos, P. J. Weijs
3. Opbouw wetenschappelijke artikelen
Een wetenschappelijk artikel is een sterk ingekorte versie van een uitgebreid onderzoeksverslag of -rapport. Wetenschappelijke artikelen worden vaak in het Engels geschreven. De exacte indeling van een wetenschappelijk artikel varieert met het tijdschrift waarin het is gepubliceerd. Het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd is een belangrijke factor om te beoordelen of de inhoud van het artikel betrouwbaar is. Maar de inhoud van een artikel moet ook aan bepaalde vereisten voldoen om als wetenschappelijke literatuur te kunnen worden aangemerkt.
J. J. van Duinen, M. Former-Boon
4. Zoeken en selecteren van literatuur
In de vorige hoofdstukken is besproken dat wetenschappelijke onderbouwing een belangrijk onderdeel is van evidence-based diëtistisch handelen. Maar wie op zoek gaat naar wetenschappelijke literatuur, loopt het risico al snel door de bomen het bos niet meer te zien. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe en waar veel ‘evidence’ is te vinden. Het is niet altijd nodig een uitgebreid literatuuronderzoek te doen. Wellicht is de gezochte evidence te vinden in reeds bestaande (dieet)behandelingsrichtlijnen. Misschien zijn er systematische reviews of meta-analyses verschenen over het onderwerp. Zijn die er niet, dan zijn er verschillende referentiedatabanken (waaronder Medline), wetenschappelijke zoekmachines en catalogi van universiteitsbibliotheken waarin een antwoord op de vraag kan worden gezocht. De mogelijkheden van de diverse bronnen worden beschreven.
J. van Dommelen
5. Beoordeling van de kwaliteit en bruikbaarheid van wetenschappelijke literatuur
Evidence-based handelen is in belangrijke mate gebaseerd op de interpretatie van wetenschappelijke literatuur. Het inschatten van de kwaliteit van de artikelen gebeurt op twee manieren: de algemene wetenschappelijke kwaliteit van het artikel en de toepasbaarheid in de praktijk. Het is niet noodzakelijk zelf wetenschapper te zijn om wetenschappelijk onderzoek te kunnen beoordelen op de relevantie voor evidence-based handelen in de eigen praktijk. Dit hoofdstuk vormt een praktische leidraad voor de diëtist om de relevante wetenschappelijke literatuur te kunnen selecteren.
R. J. M. Brummer
6. Implementatie van evidence-based diëtetiek in de praktijk
In de voorgaande hoofdstukken is uitgelegd wat evidence-based diëtetiek inhoudt. Toch is het wellicht lastig voor te stellen hoe evidence-based werken in de praktijk toegepast kan worden. Dit is in principe steeds mogelijk bij de besluitvorming rondom een individuele patiënt. Een beslissing (welke bepalingen, welke behandeling, hoe langdurig, etc.) kan op diverse manieren genomen worden (Greenhalgh, 2001):
  • op basis van gewoonte;
  • door ervaringen (al eerder een vergelijkbare casus gehad);
  • volgens één overtuigend artikel;
  • op advies van een expert (arts, collega);
  • uit financiële overwegingen (nieuwe methode te duur of juist goedkoper);
  • op basis van systematische en grondige zoektocht naar evidence.
N. M. de Roos, P. J. M. Weijs
7. Evidence-based diëtetiek: casuïstiek
In dit hoofdstuk bespreken we aan de hand van twee voorbeelden hoe diëtisten evidence-based handelen in de praktijk kunnen toepassen. De voorbeelden en de gebruikte gegevens zijn fictief.
H. Öztürk.
Nawerk
Meer informatie
Titel
Evidence based diëtetiek
Redacteuren
M. Former-Boon
J. J. van Duinen, Msc
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6567-8
Print ISBN
978-90-313-5128-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6567-8