Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Gastro-intestinaal systeem

Auteur : Dr. M. Zeillemaker-Hoekstra

Gepubliceerd in: Handboek PACU

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het gastro-intestinaal stelsel is noodzakelijk voor het verwerken van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Het kan gezien worden als een lange buis, lopend van de mond tot de anus. Ook organen die de passage en verwerking van voedsel mogelijk maken behoren tot het gastro-intestinale stelsel. Bij onvoldoende werking van dit stelsel zal er snel een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan en is het noodzakelijk om te voeden via een sonde in de maag of dunne darm. Als enteraal voeden niet mogelijk is, dan is de patiënt aangewezen op parenterale voeding. Bij acute abdominale pathologie van de buik, zoals een ileus of naadlekkage, is het van belang deze tijdig te herkennen om verdere complicaties zoals een darmperforatie, peritonitis of darmischemie te voorkomen.
Literatuur
go back to reference Braga, M., et al. (2009). ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: surgery. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 28(4), 378–386.CrossRefPubMed Braga, M., et al. (2009). ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: surgery. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)28(4), 378–386.CrossRefPubMed
go back to reference Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). (2014). Richtlijn ‘Diabetes Mellitus’. Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). (2014). Richtlijn ‘Diabetes Mellitus’.
go back to reference Silva, J.S.V. da, et al. (2020). ASPEN Consensus Recommendations for Refeeding Syndrome. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition, 35(2), 178–195.CrossRefPubMed Silva, J.S.V. da, et al. (2020). ASPEN Consensus Recommendations for Refeeding Syndrome. Nutrition in clinical practice : official publication of the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition35(2), 178–195.CrossRefPubMed
go back to reference V&VN Stomaverpleegkundigen. (2018). Richtlijn ‘Stomazorg’. V&VN Stomaverpleegkundigen. (2018). Richtlijn ‘Stomazorg’.
Metagegevens
Titel
Gastro-intestinaal systeem
Auteur
Dr. M. Zeillemaker-Hoekstra
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2843-7_6