Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2003 | Boek

Orthopedische geneeskunde en manuele therapie

Studenteneditie deel 2 Wervelkolom

Auteurs: Dos Winkel, Geert Aufdemkampe

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Orthoped. gen. & man. therap

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
Hoofdstuk 1. Algemene Aspekten van Onderzoeken Behandeling
Abstract
In 1989 verscheen in de Acta Orthopaedica Scandinavica een supplement van Allan en Waddell over de geschiedenis van lage-rugpijn en de daaruit voortvloeiende beperkingen in het dagelijks bewegen. Alhoewel lage-rugpijn bij lange na niet de enige klacht is die in dit boek aan de orde komt, is Allan en Waddell’s visie op lage-rugklachten van voldoende algemeen belang om er enige inleidende aandacht aan te besteden.
Dos Winkel, Geert Aufdemkampe
Hoofdstuk 2. Ret Sacro-Iliacale Gewricrt
Abstract
Verschillende malen is benadrukt dat de Sl-gewrichten niet geïsoleerd bekeken en onderzocht mogen worden. Het sacrum is via een discus intervertebralis en twee facet-gewrichten met L5 verbonden en via de Sl-gewrichten met het ilium. Tevens is het ilium door de iliolumbale ligamenten direkt met de lumbale wervelkolom (lwk) verbonden. Beweging van het ilium ten opzichte van het sacrum kan dus direkt effekt hebben op de LKW en dus op hoger gelegen wervelkolomdelen. In feite is de kinemati-sche keten van benen, bekken en rug nog aanmerkelijk komplexer dan hier voorgesteld, indien men heupflexo-ren, heupadduktoren, hamstrings en rug- en buikspieren erbij gaat betrekken.
Dos Winkel, Geert Aufdemkampe
Hoofdstuk 3. Lumbale Wervelkolom
Abstract
Hoe komt de patiënt de praktijk binnen? Let op:
  • Houding (flexie, deviatie)
  • Eventuele hulpmiddelen (stok/kruk, rolstoel, korset, brancard)
Dos Winkel, Geert Aufdemkampe
Hoofdstuk 4. Thoracale Wervelkolom
Abstract
Discogene aandoeningen komen in de thoracale wervelkolom veel minder frekwent voor dan in de cervicale of lumbale wervelkolom. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen: in de eerste plaats wordt de beweeglijkheid van de thoracale wervelkolom beperkt door de ribben en het sternum. In de tweede plaats is het ligamentum longitudinale posterius in het thoracale gebied veel breder en sterker dan in het lumbale gebied, waardoor discusmateriaal moeilijk kan uitstulpen. Tevens ligt het foramen intervertebrale craniaal van de discus, waardoor minder snel kompressie van de spinale zenuw kan optreden. Dit betekent overigens niet dat er geen duraprikkeling kan ontstaan.
Dos Winkel, Geert Aufdemkampe
Hoofdstuk 5. Cervicale Wervelkolom
Abstract
Bij de algemene inspektie is vooral de hoofdhouding van belang. Er zijn verschillende mogelijkheden. De patiënt kan het hoofd van de pijnlijke kant af gedevieerd hebben en gelijktijdig het hoofd van de pijnlijke kant af roteren. Dit heeft een totaal andere oorzaak dan wanneer de patiënt het hoofd devieert naar de pijnlijke kant tóe maar roteert van de pijnlijke zijde áf. De interpretatie van de verschillende hoofdhoudingen wordt besproken bij de Specifieke inspektie.
Dos Winkel, Geert Aufdemkampe
Meer informatie
Titel
Orthopedische geneeskunde en manuele therapie
Auteurs
Dos Winkel
Geert Aufdemkampe
Copyright
2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9593-4
Print ISBN
978-90-313-1792-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9593-4