Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2008 | hbo | Boek

Preventie en gezondheidsbevordering door paramedici

Auteurs: M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Preventie maakt van oudsher deel uit van de paramedische behandeling. Preventie en gezondheidsbevordering aan groepen is de laatste jaren in opmars. Steeds meer paramedici verzorgen beweegprogramma´s, gezondheidsbevorderingsactiviteiten en gezondheidsvoorlichtingscampagnes aan groepen. 

Preventie en gezondheidsbevordering door paramedici is een handleiding voor paramedici bij het opzetten en uitvoeren van preventieprogramma´s en gezondheidsbevorderingsactiviteiten. Het boek biedt praktische handvatten zoals een methodiek, checklists, tips en verwijzingen naar bronnen. Zo komt naast de vraag om een beweegprogramma of voorlichtingsbijeenkomst uit te voeren het ontwikkelen van een lokaal gezondheidsproject aan bod. Tal van praktijkvoorbeelden en interviews met paramedici maken het boek prettig leesbaar. De theorie van gezondheidsbevordering door gedragsverandering wordt besproken als handvat voor het onderbouwen van de programma´s. 

Het boek is de opvolger van Preventie: samen werkt het! In de nieuwe editie is informatie opgenomen over actuele preventie en gezondheidsbevorderingsprogramma´s zoals beweegprogramma´s, valpreventieprogramma´s en preventie op de werkplek.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Gezondheid en gedrag
Samenvatting
Paramedici onderzoeken en behandelen mensen met gezondheidsklachten. Hun focus ligt daarbij op ziekte en klachten, al hebben ze daarnaast aandacht voor gezondheid: gezond zijn en gezond blijven. En paramedici begeleiden steeds vaker groepen voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals fysiofitness of cardio-fitness. Zo zijn er beweegprogramma’s voor patiëntengroepen (mensen met artrose, COPD, diabetes type 2), ontwikkeld door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in samenwerking met TNO. Ook zijn er groepen voor mensen met overgewicht, begeleid door een diëtist.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
2. Een programma uitvoeren
Samenvatting
Veel paramedici begeleiden wel eens groepen. Soms gaat het om groepsbehandeling van patiënten, andere keren gaat het om preventie of gezondheidsbevordering, zoals bij valpreventie, beweegprogramma’s of sportief wandelen. Tijdens de groepsbijeenkomsten begeleidt de therapeut de deelnemers bij hun activiteiten, maar geeft hun dan ook vaak voorlichting. Ook verzorgen paramedici informatiebijeenkomsten of een onderdeel daarvan. Aanleiding voor de activiteit is vaak een gezondheidsprobleem bij een aantal mensen in de stad, wijk, patiënten- of leeftijdsgroep. Soms krijgen ze een verzoek om mee te werken aan een activiteit voor een groep, andere keren nemen ze zelf het initiatief. De ene keer is er een programma of draaiboek beschikbaar, de andere keer ontwikkelen zij zelf een programma.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
3. Preventie- en gezondheidsbevorderingsprogramma’s
Samenvatting
Een aantal (landelijke) organisaties ontwikkelt programma’s en test die in een pilot. Succesvolle interventies worden daarna (landelijk) geïmplementeerd. Dan kunnen andere instellingen en professionals, al dan niet na een training en tegen betaling, de draaiboeken en materialen gebruiken.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
4. Handvatten voor een voorlichtingsbijeenkomst
Samenvatting
Voorlichting maakt deel uit van preventie- en gezondheidsbevorderingsprogramma’s. Deze voorlichting kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: in een individueel gesprek, in een groepsbijeenkomst, via schriftelijk materiaal, via radio, televisie, internet of een combinatie hiervan. Voorlichting die is verweven in een beweegprogramma, tijdens of rondom bewegingsactiviteiten, komt aan bod in hoofdstuk 2. Dit hoofdstuk geeft didactische handvatten voor een bijeenkomst waarin voorlichting aan een groep centraal staat.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
5. Werkvormen in een voorlichtingsbijeenkomst
Samenvatting
In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan voorlichting aan kleine groepen (tot twintig deelnemers) en werkvormen voor deze voorlichting. Voor specifieke kenmerken van werkvormen, zie tabel 4.2. Welke werkvorm geschikt is voor welke fase (stap), zie tabel 4.1. Voor informatie over een open dag en een stand, zie bijlage 6 en 7.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
6. Een project opzetten: het voortraject
Samenvatting
‘Ik wil iets doen aan preventie van overgewicht.’
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
7. Een project ontwerpen en uitvoeren
Samenvatting
Voordat je een preventie- of gezondheidsbevorderingsproject gaat opzetten beschik je over een probleembeschrijving (6.2.1), de beschrijving van gedrag dat een rol speelt in het probleem (6.2.2) en een overzicht van gedragsdeterminanten (6.2.3). Er is vastgesteld dat voorlichting of andere gezondheidsbevorderende activiteiten een geschikte strategie zijn om het probleem aan te pakken. En er is groen licht om deze te gaan opzetten vanuit de eigen organisatie, al dan niet in samenwerking met andere organisaties. Verder zijn de randvoorwaarden duidelijk: uren en budget. Ten slotte is duidelijk wanneer het plan klaar moet zijn. Je kunt van start gaan.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
8. Grootschalige projecten
Samenvatting
In de voorgaande hoofdstukken zijn lokale projecten en activiteiten aan de orde geweest. Ook landelijk ontwikkelde programma’s die lokaal worden uitgevoerd. In dit hoofdstuk ligt de nadruk op activiteiten die landelijk of in een groot gebied worden uitgevoerd, zoals campagnes, computerprogramma’s waarmee een individueel advies op maat kan worden samengesteld, grote regionale projecten met verschillende deelprogramma’s.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
9. Professioneel kader
Samenvatting
Tot nu toe zijn we ervan uitgegaan dat een signaal over een gezondheidsprobleem aanleiding is voor een initiatief. En dat een initiatief leidt tot een preventie- of gezondheidsbevorderingsprogramma dat dan ook uitgevoerd wordt. Maar of dat gebeurt, hangt van meer factoren af dan van inhoudelijke betrokkenheid, deskundigheid en een goed draaiboek.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
9 Professioneel kader
Samenvatting
» Gezondheidsbevordering en preventie kent behalve een ethische en beroepsinhoudelijke context ook een beleids- en financieel kader. De ethische context wordt bepaald door afwegingen op basis van ethische principes ‘geen kwaad doen’, ‘weldoen’, ‘rechtvaardigheid’ en ‘autonomie’. Het beroepsinhoudelijk kader wordt bepaald door het beroepsprofiel, het type organisatie waarin de professional werkt en de doelstellingen van de organisatie. Beleid van de eigen en andere organisatie(s) en overheidsbeleid stellen kaders waarbinnen een voorstel voor een activiteit moet passen om uitgevoerd te kunnen worden. De kaders zijn richtinggevend. Het is belangrijk om daarbinnen te zoeken naar mogelijkheden door aan te sluiten bij prioriteiten. De ggd beschikt over veel informatie over gezondheidsbevorderingsactiviteiten en -prioriteiten in de regio. Tot slot vormt de financiering een essentieel kader. Activiteiten moeten binnen een budget uitgevoerd worden. Bijdragen aan financiering kunnen komen uit de reguliere begroting, (project)subsidie en sponsoring. Soms vergoedt een zorgverzekeraar de kosten van bewezen effectieve ‘preventieproducten’.
M. van der Burgt, E.J. van Mechelen-Gevers
Nawerk
Meer informatie
Titel
Preventie en gezondheidsbevordering door paramedici
Auteurs
M. van der Burgt
E.J. van Mechelen-Gevers
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6565-4
Print ISBN
978-90-313-5116-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6565-4