Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Sessie 2 Slaap en slapeloosheid begrijpen

Auteurs : dr. Ingrid Verbeek, dr. Merijn van de Laar

Gepubliceerd in: Behandeling van langdurige slapeloosheid

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In deze sessie ligt de nadruk op psycho-educatie. De behandelaar legt het ontstaansmodel van langdurige slapeloosheid uit aan de hand van het driefactorenmodel, en bespreekt nogmaals de vicieuze cirkel van slapeloosheid. Algemene informatie over slaap bevat het volgende: uitleg over slaapstadia, de biologische klok, individuele verschillen, het belang van slaapkwaliteit versus slaapduur, het opbouwen van slaapdruk, veranderingen in slaap bij het ouder worden en slaap als 24-uursproces. Daarnaast worden de algemene slaapadviezen besproken. In deze sessie wordt een reële hulpvraag geformuleerd. De eerste huiswerkopdrachten zijn het opvolgen van de algemene slaapadviezen, er wordt een begin gemaakt met slaaprestrictie en/of stimuluscontrole en het inplannen van pauzemomenten. Elke dag wordt het slaapdagboek bijgehouden. Als de cliënt weinig voorkennis heeft over slaap of meer tijd nodig heeft om de informatie tot zich te nemen, kan deze sessie opgedeeld worden in twee bijeenkomsten.
Metagegevens
Titel
Sessie 2 Slaap en slapeloosheid begrijpen
Auteurs
dr. Ingrid Verbeek
dr. Merijn van de Laar
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2946-5_3