Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-06-2022 | Redactioneel

Suïcide gaat ons allemaal aan

Auteur: Marc Hoijtink

Gepubliceerd in: Vakblad Sociaal Werk | Uitgave 3/2022

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Voor dit nummer ter perse ging, maakten we het interview met Vroon Bouter, verderop in dit nummer, via LinkedIn al publiek. Vier dagen later was het document 7000 keer geopend. Zeker nu gebleken is dat tijdens de laatste lockdown één op de vijf jongeren wel eens suïcidale gedachten had, krijgt het onderwerp suïcide en preventie meer maatschappelijke aandacht. Gelukkig. Suïcide heeft impact. Er gaat bij de getroffene vaak een periode van ernstig psychisch lijden aan vooraf. Suïcide heeft ook grote invloed op de omgeving: familie, vrienden, huisarts, hulpverleners, collega's. Nog altijd bestaan er hardnekkige misverstanden over. Een oorzaak daarvan is dat er een taboe heerst rond suïcidale gedachten. Een taboe dat zich kan voortzetten tot achter de voordeur en tot in de spreekkamers waar professionals mensen hulp bieden. De neiging terug te deinzen is vaak groot, zo betogen Marjoleine Vosselman en Paul van Hoek in dit themanummer. Toch is er inmiddels veel kennis over suïcidepreventie. Zo weten we dat de volkswijsheid 'wie het zegt, het niet doet' niet klopt. Net zomin als de aanname dat praten over suïcidale gedachten 'mensen maar op ideeën brengt' en dat je dat daarom maar beter kan laten. Er is dus waardevolle kennis te delen, onder meer verwerkt in handreikingen voor professionals, zoals Barbara Stringel en collega's die in hun artikel uiteenzetten. Als redactie kom je bij dit thema onherroepelijk voor heikele keuzes te staan. Dat begint al met de vraag welk woord je gebruikt: 'suïcide', 'zelfdoding', 'zelfmoord'? Else de Jonge vroeg het aan medewerkers van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zitten, samen met collega's dag en nacht klaar om mensen met zelfdodingsgedachten te woord te staan. En hoe zit het met de zorg aan nabestaanden? Of met die aan professionals dier ermee te maken krijgen? Belangrijke onderwerpen, maar we kozen ervoor ons vooral te richten op risicofactoren en preventie van suïcide. Een andere vraag was: gaan we bijzondere aandacht schenken aan specifieke groepen? Aanleiding ruimschoots plaats te maken voor suïcidaal gedrag onder jongeren is onder meer de sterke toename in 2021 van zelfdoding onder jongvolwassenen. Ten slotte drong zich een meer principiële vraag op: waarom focussen op suïcidepreventie in een samenleving die autonomie en zelfbeschikking hoog in het vaandel heeft? Moraliseren we het onderwerp dan niet bij voorbaat? Het is echter zeer de vraag of er bij suïcidaliteit sprake is van een keuze. Ook dat wordt glashelder in dit nummer. Mensen met suïcidale gedachten willen vaak niet dood, maar bovenal van hun pijn en ellendige situatie af. Daar zit hoop, maar er zijn andere mensen nodig om hen uit de suïcidetunnel te halen. Suïcide en preventie zijn dus allesbehalve een persoonlijke zaak. Ze gaan ons allemaal aan.
Metagegevens
Titel
Suïcide gaat ons allemaal aan
Auteur
Marc Hoijtink
Publicatiedatum
01-06-2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Vakblad Sociaal Werk / Uitgave 3/2022
Print ISSN: 2468-7456
Elektronisch ISSN: 2468-7464
DOI
https://doi.org/10.1007/s12459-022-0963-5