Dit hoofdstuk gaat over het ontwikkelen van zelfcompassie met het doel de Gezonde Volwassene te versterken en de destructieve modi af te zwakken.
Zelfcompassie biedt bescherming door het versterken van de zelfwaardering, het vergroten van het vermogen onplezierige ervaringen te erkennen, en door het toenemen van gevoelens van veiligheid en verbondenheid. Deze kwaliteiten zijn onderdeel van een actief functionerende, Gezonde Volwassene. Daarnaast zwakt zelfcompassie schaamte en zelfkritiek af. Schaamte en zelfkritiek ondermijnen de Gezonde Volwassene en versterken de destructieve modi, zoals isolement en afwijzing, onvoldoende zelfexpressie, gerichtheid op anderen, en overmatige waakzaamheid en inhibitie.
In dit hoofdstuk wordt beschreven wat zelfcompassie is en worden enkele veelvoorkomende misverstanden uitgewerkt. Vervolgens wordt ingegaan op wetenschappelijk onderzoek en de (klinische) toepassing van compassie-interventies. Het afgelopen decennium is er een toename van onderzoek naar en implementatie van interventies gericht op het vergroten van zelfcompassie bij mensen met uiteenlopende vormen van psychopathologie. De resultaten zijn veelbelovend en wij verwachten dat deze interventies breed ingezet gaan worden in de geestelijke gezondheidszorg.