Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2005 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8 Tuba

Auteurs : Prof.dr. M.E. Vierhout, Prof.dr. F.B. Lammes

Gepubliceerd in: Praktische gynaecologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De tuba Fallopii of salpinx vormt de verbinding tussen de uterus en het ovarium en verloopt in de bovenrand van het ligamentum latum. In de dunne mesosalpinx bevinden zich vasculaire anastomosen tussen uterus en ovarium. Het intramuraal verlopende gedeelte in de uterus gaat over in de dunne, circa 3 cm lange istmus, die een smal lumen heeft met weinig slijmvliesplooien. De tuba verwijdt zich hierna in de circa 6 cm lange ampulla, waarin het aantal slijmvliesplooien sterk toeneemt. De ampulla gaat over in het infundibulum, dat eindigt in de fimbriae, die als bij een anemoon het ostium tubae omringen en waarvan de langste, de fimbria ovarica, met het ovarium is verbonden (zie fig. 1.3). Het tuba-epitheel heeft een belangrijke functie, niet alleen bij het transport van spermatozoa en ovum maar ook bij de rijping van het ovum en de blastocyste. De dunne muscularis is overdekt met de serosa, zodat snel peritoneale prikkeling kan ontstaan.
Metagegevens
Titel
8 Tuba
Auteurs
Prof.dr. M.E. Vierhout
Prof.dr. F.B. Lammes
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9620-7_8