Skip to main content

Welkom bij THIM Hogeschool voor Fysiotherapie & Bohn Stafleu van Loghum

THIM Hogeschool voor Fysiotherapie heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL. Heb je een vraag, neem dan contact op met helpdesk@thim.nl.

Registreer

Om ook buiten de locaties van THIM, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van THIM.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Medische communicatie

Auteurs : J.C. Wouda, Prof.dr. H.B.M. van de Wiel

Gepubliceerd in: Medische psychologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Als arts praat u niet zomaar met uw patiënten of collega's, maar gebruikt u communicatie als professioneel hulpmiddel in het kader van uw beroepsuitoefening. U praat met een patiënt omdat u informatie wilt hebben, omdat u de patiënt uitleg geeft over een behandeling of omdat de patiënt u om advies vraagt. Om deze doelen te kunnen bereiken bent u aangewezen op de medewerking van uw gesprekspartner en deze medewerking staat of valt met de kwaliteit van de onderlinge communicatie. In het gesprek met een patiënt bent u als hulpverlener verantwoordelijk voor het gespreksverloop en de goede verstandhouding. U bent niet alleen de medisch deskundige in het contact; u bent tevens de gespreksleider en bovendien de ‘onderhoudsmonteur’ als er zich verstoringen in de communicatie voordoen. Om deze rol van deskundige in het contact te kunnen vervullen, is enig inzicht in communicatieve processen nodig. Daarnaast dient u te beschikken over een arsenaal aan gespreksvaardigheden, waarmee u uw gesprekken in goede banen kunt leiden en verstoringen in het contact kunt herstellen. Dit hoofdstuk vormt samen met het volgende hoofdstuk een inleiding op het thema Medische communicatie. In dit hoofdstuk komen de theoretische achtergronden over communicatie aan bod: wat is communicatie precies en op welke manieren communiceren wij met elkaar?

Metagegevens
Titel
Medische communicatie
Auteurs
J.C. Wouda
Prof.dr. H.B.M. van de Wiel
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7033-7_18